|    DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    PRIJAVA
Šolska prodajalna

Cenik izdelkov/produktov Centra GRM NM

ERASMUS

Z roko v roki do kakovostne preh.

Program razvoja podeželja

EIP ČESEN IN ŠALOTKA

EIP AT-MOBIL

EIP RECIKEL AGROSTRETCH FOLIJE

EIP VODE

EIP AUTO

Kooperativno kmetijstvo LAS DBK
Projekt Spektroskopija

Učni vrt Učakovci - PRESLICA

SOOS


Inovativna učna okolja

KONTAKTNE INFORMACIJE

GRM Novo mesto - 
center biotehnike in turizma
Sevno 13
8000 Novo mesto
Slovenija

tel: 07 393 47 00 
fax: 07 393 47 10 
s-sksgrm.nm@guest.arnes.si


 

Vremenski podatki (Sevno)

Nahajate se tukaj

  Vzpostavljanje povezav med Slovenijo in Rusijo

  Ruski študentje spoznavali gospodarstvo, kmetijstvo in turistično ponudbo Slovenije

  Na zavodu Grm Novo mesto – centru biotehnike in turizma je v času od 13. 2. do 5. 3. 2017 gostovalo šest študentov iz Državne Agrarne Univerze Krasnoyarsk v Rusiji. Zavod Grm se z Univerzo v Sibiriji povezuje zaradi izmenjave znanja in izkušenj s področja logistike v kmetijstvu, pridelave in predelava živil, turizma, organizacije in spoznavanja okolja. Tri-tedensko gostovanje ruskih študentov je potekalo pod delovnim naslovom: Delovno mesto, ki sem si ga ustvaril sam – v Krasnoyarsku, in je udeležencem prineslo izkušnje iz realnega gospodarskega okolja. Tako so na Grmu tujim študentom predstavili sistem dela, ki ga razvijajo pri poučevanju slovenskih študentov. Cilj tovrstnega načina dela je, da izobraževalni sistem zapustijo zaposljivi ali samo- zaposljivi diplomanti, sposobni prevzeti delovne naloge v podjetjih, kamor pridejo kot novi, mladi, perspektivni kadri. Prav tako pa se lahko podajo tudi na samostojno podjetniško pot, saj so že v času študija osvojili mnoga potrebna strokovna znanja.

   

  Študentje so se usposabljali na poligonu praktičnih vsebin Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma pod mentorstvom vodje Medpodjetniškega izobraževalnega centra Marka Glušiča, ter pri partnerjih. Seznanili so se s procesi dela v podjetjih Iskra PIO, Evrosad Krško, INO Brežice, Kmečka zadruga Sevnica, Kmetijska zadruga Trebnje, Karlovček, Sirarna in kmetija Gorišek v Mokronogu, Terme Krka, Turistična agencija Kompas Novo mesto in Turistično informacijski center Novo mesto. Seznanili so se z infrastrukturo, mehanizacijo, procesi dela, usmerjenostjo in vizijami na kmetijah Kukenberger v Gornjih Ponikvah, Pust v Hudejah, Trnovšek v Pristavici pri Velikem Gabru, Maletič iz Prapreč, vinogradništvu Tomšič v Vinjem vrhu, vinogradništvu Jakše-Colarič v Kostanjevici na Krki in drugimi. Ogledali so si Hipodrom Brege, Kartuzijo Pleterje z muzejem na prostem, Matjaževo domačijo na Pahi, Deželo kozolcev v Šentrupertu, Galerijo likovnih samorastnikov Trebnje, Škocjanske jame, Planico, spoznali so mesta Piran, Portorož, Bled, Novo mesto, Šentjernej, Kostanjevico na Krki in Ljubljano z znamenitostmi na posameznih destinacijah ter sosednjo Avstrijo in Benetke. Navdušeni so bili nad sprejemom v Državnem svetu Republike Slovenije in nagovoru predsednika Mitje Bervarja, mag. Bivali so v Hostlu Situla v Novem mestu. Ruskim študentom so vsebine predstavljali in jih usmerjali pri procesu spoznavanja vsebin direktor Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma Tone Hrovat, Simon Janša, mag., iz Visoke šole za upravljanje podeželja in predstojnica Mednarodne akademije za inovativni turizem doc. dr. Lea-Marija Colarič Jakše. Za boljše razumevanje v komunikaciji je skrbel Artem Lesnikov iz društva za spoznavanje ruskega jezika in kulture Ruthenia, ki je aktivno sodelovalo pri pripravi in izvedbi projekta.

  Končni cilj več-letnega sodelovanja na projektu je, da si vsak posamezni študent s pomočjo izkušenj in spoznanj, ki jih bo pridobil v Sloveniji, ustvari pogoje za delovno mesto v domačem Krasnoyarsku. Prepričani smo, da tovrstne izmenjave niso potrebne zgolj v izobraževalnem, pač pa tudi v gospodarskem sektorju, saj morata oba sektorja delovati povezovalno, s sinergijo in ustvarjanjem. Izobraževalne institucije morajo slediti usmeritvam gospodarstva in temu primerno usmerjati tudi pedagoške vsebine ter dijake in študente že v toku izobraževanja ustrezno usmerjati na praktična usposabljanja v podjetja in organizacije.

  Naslednja faza v tem dolgoročnem projektu je mednarodna konferenca evropskih in ruskih gospodarstvenikov, ki jo bo jeseni letošnjega leta gostila Državna Agrarna Univerza Krasnoyarsk, na kateri bodo sodelovala tudi podjetja in organizacije iz širše Dolenjske. Pred povratkom v Rusijo so študentje strnili svoje izkušnje, doživetja ter videnja o vsebini praktičnega usposabljanja in dejali, da je Slovenija izjemno lepa destinacija, z bogato, pestro in kakovostno ponudbo na majhnem prostoru, ki jo odlikuje čudovita narava in gostoljubnost ljudi.

  doc. dr. Lea-Marija Colarič-Jakše