|    DOMOV   |    VIZITKA   |    KONTAKTNA STRAN   |    PRIJAVA
Šolska prodajalna

v pripravi

Z roko v roki do kakovostne preh.

Program razvoja podeželja

EIP RJAVO GOVEDO

EIP ČESEN IN ŠALOTKA

EIP AT-MOBIL

EIP PROTIPOŽARNI MODEL

EIP RECIKEL AGROSTRETCH FOLIJE

EIP VODE

EIP AUTO

EIP - AGRI - Inovativni

Kooperativno kmetijstvo LAS DBK
Projekt Spektroskopija

Učni vrt Učakovci - PRESLICA

POMOP

SOOS


Inovativna učna okolja

KONTAKTNE INFORMACIJE

GRM Novo mesto - 
center biotehnike in turizma
Sevno 13
8000 Novo mesto
Slovenija

tel: 07 393 47 00 
fax: 07 393 47 10 
s-sksgrm.nm@guest.arnes.si


 

Vremenski podatki (Sevno)

Nahajate se tukaj

Kmetijska šola GRM in biotehniška gimnazija

  Subscribe to Kmetijska šola GRM in biotehniška gimnazija feed
  Posodobljeno: 2 uri 33 min nazaj

  VABILO NA DAN ODPRTIH VRAT

  Sre, 09/11/2019 - 11:45

  Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija vabi vse učence osnovnih šol, otroke v vrtcih ter vse ostale na že tradicionalni dan odprtih vrat, ki bo pod geslom »ZA BISTRO GLAVO V NARAVO« potekal v četrtek, 26. septembra 2019, od 9. do 16. ure, na Sevnem 13 v Novem mestu. Letošnja osrednja tema so »rastline okoli nas«.

  Prijava napake

  Pon, 05/14/2018 - 09:53
  Učilnica * Opis napke * Submit

  UTRINKI Z INFORMATIVNIH DNI NA KMETIJSKI ŠOLI GRM IN BIOTEHNIŠKI GIMNAZIJI

  Pet, 02/09/2018 - 12:48

  Informativna dneva sta priložnost, ko se devetošolci prek kratkih predstavitev in ogledov šol podrobno seznanijo z izobraževalnimi ustanovami, na katerih bodo preživeli nadaljnje šolanje. 

  V petek, 9. 2. 2018, ob 9. uri, se je začel informativni dan. Bodoče dijake in njihove starše smo sprejeli v prostorih šole, z dobrodošlico ter s predstavitvami izobraževalnih programov (biotehniška gimnazija; kmetijsko-podjetniški tehnik (SSI), naravovarstveni tehnik (SSI); gospodar na podeželju (SPI), vrtnar (SPI), cvetličar (SPI), slaščičar (SPI) in mesar (SPI); pomočnik v biotehniki in oskrbi (NPI) ter kmetijsko-podjetniški tehnik (PTI) in hortikulturni tehnik (PTI)) in dijaškega doma.
   
  V nadaljevanju so si osnovnošolci ogledali demonstracije pouka v obliki timskega poučevanja, predstavitve oz prikaze pouka z različnih področij, vaje šolske gledališke skupine v angleščini, šolsko posestvo, na koncu pa se še okrepčali v šolski jedilnici.
   
  Dvodnevno dogajanje se je začelo v danes, 9. februarja 2018, ko smo na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma pripravili informativna dneva za učence osnovnih šol ter ostalih obiskovalcev, ki so želeli videti, kaj vse znamo, in se bo nadaljevalo še v popoldanskem času, ob 15. uri in jutri, v soboto, 10. 2. 2018, ob 9. uri. Naša ponudba obsega pester nabor delavnic in prikazov, ki zajemajo področja biotehnologije, kmetijstva, hortikulture (cvetličarstva in vrtnarstva), naravovarstva, živilstva, gozdarstva
   
  Osnovnošolcem, bodočim dijakom, smo želeli pokazati najboljše, kar imamo: tradicijo, znanje, sodelovanje in vizijo prihodnosti. Če ima nekdo delo rad, vlaga vanj ves svoj trud in znanje, lahko nekoč iz malega zraste veliko. Pomembno je, da vsak, ki se odloča za poklic, verjame vase in v svojo odločitev. Če bo prava in dobra, ga bo tudi osrečila.

  DITKA in FERI sta skupaj z grmskimi dijaki obeležila slovenski kulturni praznik

  Čet, 02/08/2018 - 10:50

  7. 2. 2018 smo na Grmu počastili slovenski dan kulture in gostili pevko Ditko, njeno spremljevalno zasedbo, katere član je tudi njen oče Gorazd Čepin, ter pisatelja, pesnika, dramatika in scenarista Ferija Lainščka. Po nastopu so nastopajoči prijazno delili avtograme ter privolili v pogovor z novinarkama šolskega časopisa. Intervju s 24-letno Korošico je opravila Sara Praznik.

       

  Ditka Čepin je mlada slovenska glasbenica, ki je s svojo uglasbitvijo Lainščkove pesmi z naslovom Ne bodi kot drugi osvojila glasbeno sceno ter mlada oziroma malo starejša srca. Dekle z izjemnim glasbenim talentom ima za sabo številne uspehe – letos je začela svojo turnejo po Sloveniji in skupaj s Ferijem Lainščkom razprodala 20 kulturnih ustanov širom države. Njene avtorske pesmi pa ne poslušamo le v Sloveniji, temveč tudi širom sveta, saj se je leta 2015 udeležila tekmovanja »United Kingdom sonwriting contest«, leta 2016 pa še tekmovanja »Unsigned only«. Oba nastopa sta bila zanjo velik uspeh in možnost za nadaljnji preboj na slovensko glasbeno sceno.

  Začnimo na začetku – kdaj in kako se je razvila vaša ljubezen do glasbe?
  Odraščala sem v glasbeni družini, tako da me glasba spremlja že od malih nog. Moj oče je glasbenik in tako smo že od nekdaj pri nas poslušali dobro glasbo. V njem sem videla vzornika, saj sem ga vedno občudovala na odru in si želela nekoč nastopati z njim – ta želja se mi je pred nekaj leti tudi uresničila in sedaj z očetom skupaj nastopava. Pri devetih letih sem napisala tudi svojo prvo avtorsko skladbo in se z njo udeležila mojega prvega otroškega festivala. Pri enajstih letih smo izdali mojo prvo zgoščenko z otroškimi skladbami, potem pa sem začela pisati avtorske pesmi v angleščini. Kmalu pa sem zabredla v čudoviti svet poezije, za katerega pa lahko rečem, da je glavni del moje glasbene zgodbe.
   
  Ste uspešna pevka in za vami je veliko število nastopov. Toda s tem pridejo tudi velike težave, kot je recimo preobremenjenost glasilk. Ste že kdaj imeli s tem probleme in kako ste jih rešili?
  Na srečo večjih težav z glasilkami nisem imela, a se mi je zgodilo, da so se mi zaradi prevelikega števila nastopov otekle mišice na vratu in v takšnem stanju je zelo težko peti. Obiskujem pa vaje solo petja, kjer se učim pravilne osnove petja in tako zaščitim glasilke pred velikimi napori.
   
   
  Poleg glasbe je vaša ljubezen tudi poezija. Radi poleg slovenske berete tudi tujo poezijo?
  Seveda jo prebiram, kolikor mi pač čas dopušča. Toda še vedno imam najraje naše pesnike, kot sta recimo Tone Pavček in Feri Lainšček – ta sta mi najbližje.
   
  Ste kdaj želeli študirati v tujini, kje in kaj?
  Seveda sem prišla do tega trenutka, ko me je zanimal študij v tujini, toda moja glasbena kariera je močno vezana na Slovenijo in zaradi obveznosti in nastopov nisem nikoli našla časa še za kakšno izmenjavo v tujini. Seveda pa se mi zdi, da veliko posameznikov mika študij v tujini, saj s tem pridobiš nekakšna nova znanja in spoznaš način dela v tujih državah. Mogoče pa to čaka tudi mene v prihodnosti.
   
  Če bi morali oditi za en mesec na samotni otok, katere tri stvari bi vzeli s sabo in zakaj?
  Zagotovo bi vzela kitaro, da bi lahko ustvarjala ter svojega kužka Boyja. Prav gotovo pa bi vzela tudi kakšno pijačo, da bi se lahko sprostila na plaži. (smeh)
  Za konec – kaj bi želeli vsem mladim glasbenikom, ki bežijo v tujino, saj čutijo, da v Sloveniji ne morejo izpolniti svojih sanj?
  V Sloveniji je na glasbenem področju res težko, zato je pomembno, da imaš neko svojo zgodbo. Še vedno pa bi rada rekla, da je potrebno biti vztrajen in imeti rad to, kar počneš. Če to počneš s srcem in si pripravljen za to trdo delati, slej ko prej pride uspeh ali pa ga kdo opazi. Prepričana sem v to!

  KARIERNI DAN 2018

  Sre, 02/07/2018 - 10:32

  Višja strokovna šola Grm je v petek, 2. 2. 2018 že 4. leto zapored oraganizirala Karierni dan, namenjen dijakom zadnjih in predzadnjih letnikov programa biotehniška gimnazija, kmetijsko - podjetniški tehnik, naravovarstveni tehnik, gastronomsko - turistični tehnik in gastronomski tehnik. V naboru 16 animacijskih delavnic, ki so jih izvedli strokovnjaki iz okolja in šole, je vsak dijak izbral tri, njemu najzanimivejše teme. Fotografije...

  Obvestilo o stavki delavcev v vzgoji in izobraževanju - 14. 2. 2018

  Sre, 02/07/2018 - 10:00

  Spoštovani starši,
   
  zaposleni v slovenskih srednjih šolah bomo 14. februarja letos sodelovali v splošni stavki vzgoje in izobraževanja, da bi izrazili nestrinjanje z neustreznim odnosom Vlade RS do področja vzgoje in izobraževanja ter nesprejemljivo nizkim vrednotenjem dela izobraževalk in izobraževalcev. Kakovost slovenskih javnih šol je na visoki ravni in tudi odlični dosežki slovenskih učenk in učencev v priznanih mednarodnih raziskavah znanja, kot so PISA, TIMSS in PIRLS, le pritrjujejo, da je naše šolstvo zelo dobro ter da učiteljice in učitelji ter drugi strokovni delavci in delavke v vzgojno-izobraževalnih zavodih odlično opravljajo svoje delo. Ker se zavedamo, da je izobraževanje, še posebno v državi, kot je Slovenija, ki drugih izrazitih primerjalnih prednosti nima, odločilno za našo prihodnost, ne bomo dopustili, da bi se dosežena kakovost šolstva pri nas poslabšala in da se ne bi v prihodnje še zboljševala. Eno ključnih vlog pri ohranjanju in zboljševanju dosežene ravni imajo nedvomno učiteljice in učitelji ter drugi strokovni delavke in delavci, zaposleni v šolah, vendar jim Vlada RS njihove vloge ne prizna in njihovega pomembnega, zahtevnega in odgovornega dela ne vrednoti ustrezno. Mednarodne in domače analize plač enoznačno ugotavljajo, da je vzgojno-izobraževalno delo vrednoteno slabše kot delo na primerljivih delovnih mestih v drugih delih javnega sektorja, za katera je zahtevana enaka stopnja izobrazbe. Ob tem je neizogibno, da kakovost slovenskega vzgojno-izobraževalnega sistema, če vlada ne bo ustrezno ovrednotila dela izobraževalk in izobraževalcev od vrtcev do univerze, ne bo zdržala na ravni, ki zdaj še presega raven kakovosti velike večine evropskih držav in držav Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), temveč bo drsela navzdol.
   
  Ker Vlada RS do zdaj ni prisluhnila našim številnim pozivom, naj zaustavi in preobrne trend zniževanja sredstev za izobraževanje ter odpravi nesprejemljivo nižje vrednotenje vzgojno-izobraževalnega dela, smo se bili prisiljeni odločiti za stavko. To je skrajno sredstvo, ki ga imamo zaposleni še na voljo, da bi izrazili nestrinjanje z nesprejemljivim odnosom slovenskega vlade do vzgoje in izobraževanja ter dosegli, da bi oblast uresničila naše upravičene zahteve, ki jim sicer javno pritrjuje ministrica za izobraževanje dr. Maja Makovec Brenčič, v tem pa se ji je pridružil tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar. 
   
  Na dan stavke, v sredo, 14. februarja letos, bodo srednje šole tako zaprte.
  V dijaških domovih bomo zagotovili varnost in zdravje (npr. prehrana, ogrevanje) dijakov. Zavedamo se, da bo to povzročilo največ nevšečnosti prav vam, cenjeni starši. Zanje se vam vnaprej iskreno opravičujemo, a vas obenem prosimo za razumevanje in podporo našemu prizadevanju, da bi za dobro naših otrok  preprečili dolgoročno skrajno negativne posledice neprimernega odnosa Vlade RS do področja vzgoje in izobraževanja ter zaposlenih v njem. 
   
   
  Glavni stavkovni odbor SVIZ,  ​​Ljubljana, februar 2018

   

  Na šoli gostoval Valič teater

  Čet, 02/01/2018 - 07:13

  31. 1. 2018 smo na šoli gostili Valič teater z mladinsko dramsko predstavo Boksarsko srce. 

  V predstavi je v ospredju odnos med mladim fantom, ki je poln samega sebe in že na poti v prestopništvo, ter ostarelim boksarjem, ki je osamljen »zaprt« v domu za ostarele. Zgodba nam je pokazala, da lahko tudi velika medgeneracijska razlika privede do prijateljskega odnosa in da se mladi vedno lahko učimo od starejših in obratno.

  Predstava je dijake navdušila, tako sama zgodba kot tudi izjemna igralska energija obeh igralcev, Iztoka in Domna Valiča, ki so ju nagradili s stoječim aplavzom.

  INFORMATIVNI DNEVI 2018 NA KMETIJSKI ŠOLI GRM IN BIOTEHNIŠKI GIMNAZIJI

  Pet, 01/26/2018 - 10:48

  Spoštovani devetošolci in starši!
   
  Vabimo vas, da nas obiščete na letošnjih informativnih dnevih, ki bosta
  v petek, 9. februarja 2018., ob 9. in 15. uri,
  ter v soboto, 10. februarja 2018, ob 9. uri.
   
  Predstavljali bomo naslednje izobraževalne programe:
  biotehniška gimnazija;
  kmetijsko-podjetniški tehnik (SSI), naravovarstveni tehnik (SSI);
  gospodar na podeželju (SPI), vrtnar (SPI), cvetličar (SPI), slaščičar (SPI) in mesar (SPI);
  pomočnik v biotehniki in oskrbi (NPI)
  ter kmetijsko-podjetniški tehnik (PTI) in hortikulturni tehnik (PTI).
   
  Veselimo se srečanja z vami.
   
   

  Področno tekmovanje v streljanju za srednje šole

  Čet, 01/25/2018 - 07:53

  V sredo, 24. 1. 2018, se je v Novem mestu odvijalo ekipno in posamično področno tekmovanje v streljanju z zračno puško za srednje šole. V kategoriji serijska zračna puška ekipno so bili naši dijaki zelo uspešni, saj so dosegli prvo mesto. Zmagovalno ekipo so sestavljali: Aljaž Lenič, Nejc Hudoklin in Mark Solomun. 

                                                                                                                                                   

  V kategoriji posamično pa je osvojil prvo mesto Aljaž Lenič, Nejc Hudoklin pa drugo mesto.

                                                           

  ZA BISTRO GLAVO V NARAVO- KULTURNO DOJEMANJE NARAVE

  Sre, 01/24/2018 - 12:09


  15. Mednarodna turistična tržnica: Več znanja za več turizma

  VABLJENI K GLASOVANJU ZA NAJ SPOT 2018!

  https://www.facebook.com/vpchifi/app/978009045691094/…

  www.turisticna-zveza.si TURISTICNA-ZVEZA.SI    

  DOGODEK "POSTANI NAŠ DIJAK ZA EN DAN"

  Sob, 01/20/2018 - 14:01

  V petek, 19. januarja 2018, smo za osnovnošolce zaključnih razredov organizirali dogodek »Postani naš dijak za en dan«. Prijavilo se je 56 učencev. Dogodka se je udeležilo 53 učencev iz kar 22 osnovnih šol (Metlika, Črnomelj, Drska, Mirna Peč, Raka, Krmelj, Vavta vas, Žužemberk, Šmartno pri Litiji, Cerklje ob Krki, Mokronog, Grm Novo mesto, Gabrovka - Dole, Podzemelj, Radeče, Stara Cerkev, Stična, Leskovec pri Krškem, Šentjernej, Otočec, OŠ Dragotina Ketteja in OŠ Milke Šobar Nataše Črnomelj).

  Učenci so lahko izbirali med naslednjimi izobraževalnimi programi: biotehniška gimnazija; kmetijsko-podjetniški tehnik in naravovarstveni tehnik; gospodar na podeželju, vrtnar, cvetličar, slaščičar in mesar; pomočnik v biotehniki in oskrbi; kmetijsko-podjetniški tehnik (PTI) in hortikulturni tehnik (PTI).

  Devetošolci so po začetnem nagovoru ravnateljice, ge. Vide Hlebec, skupaj z dijaki spremljevalci odšli v razrede, kjer so se vključili v redni pouk - tako teoretični kot praktični. V istem razredu ali pri praktičnem pouku so preživeli celo dopoldne in se vživeli v vlogo dijaka in novega sošolca. Učenci so natančneje spoznali nekatere učitelje, oblike in metode dela na naši šoli, morda pa tudi bodoče sošolce in prijatelje. Ob zaključku dneva so si dijaki za en dan lahko ogledali še šolo s posestvom ter se podrobneje seznanili s programi, ki jih šola ponuja. 

  Z obiskom učencev smo zelo zadovoljni, za prihodnje šolsko leto pa že načrtujemo ponovitev dogodka Postani naš dijak za en dan. 

   

  NATEČAJ ZA NOVO PODOBO MAJICE NAŠE ŠOLE

  Pet, 12/22/2017 - 08:53

  Drage dijakinje, dragi dijaki!

  Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija
   
  razpisuje natečaj za novo podobo majice naše šole.
   
  čemo izviren, enostaven in prepoznaven motiv ali napis.
  Če želiš biti avtor majice, ki bo predstavljala našo šolo, te vabimo k sodelovanju. Sodeluje lahko posameznik ali skupina dijakov.
  Natečaj bo trajal do petka, 12. 1. 2018.
  Pri oblikovanju upoštevajte naslednje:
  - uporabiti je treba logotip šole;
  - največja velikost motiva je A4;
  - predlog mora biti primeren za tisk;
  - ideja, risba, napis … mora biti tvoje avtorsko delo, ne kopija;
  - izbira barv je prepuščena tebi.
  Najboljši motiv za majico bo izbrala komisija. Izbrana ideja bo tudi nagrajena.
   
  Predloge oddajte na e-naslov: grmcan@gmail.com ali natisnjeno/narisano gospe Anici Možina v knjižnici.
   
  VESELIMO SE VAŠIH IZVIRNIH IDEJ!

  Pouk športne vzgoje malo drugače - ples hip hop

  Pon, 12/18/2017 - 09:36

  V petek, 15. decembra 2017, smo se dijaki 4. a oddelka biotehniške gimnazije odpravili v Plesni center Novo mesto, kjer smo pobližje spoznali ples hip hop. Plesni učitelj, g.Uroš Sihur, je poskrbel, da smo se dobro ogreli in nas v treh šolskih urah naučil koreografijo. 

   

  Tradicionalni decembrski dobrodelni bazar na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji

  Čet, 12/07/2017 - 11:23

  Dijaška skupnost Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije je tudi letos, že trinajsto leto zapored, priredila decembrski dobrodelni bazar, ki je potekal v sredo, 6. decembra 2017, v prostorih šole, na Sevnem, pod Trško goro.
   
  Mesec december smo na naši šoli pričeli s prav posebnim praznovanjem, saj smo 6. decembra priredili, zdaj že tradicionalni, dobrodelni bazar.
  Na bazarju so s svojimi izdelki sodelovali dijaki Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije ter študentje Višje strokovne šole, posebej pa se je predstavil tudi Dijaški dom. K dobrodelni akciji so s svojimi dobrotami prispevali tudi člani društva Grmčani ter zaposleni, z izdelki na svoji stojnici. Obiskovalci so lahko nakupovali raznovrstne okraske za jelko, pletene izdelke, praznične namizne aranžmaje, adventne venčke, nakit, voščilnice, izdelke iz lesa, posladkali pa so se lahko tudi z izvrstnimi domačimi piškoti, vaflji in božično kavo.
   
  Osrednji dogodek bazarja je bila glasbena prireditev, z naslovom Ljubezen, v kateri so sodelovali dijakinje in dijaki šole, pod mentorstvom profesoric Rebeke Pirnar in Alenke Prem.
   
  Zelo smo zadovoljni tudi z izkupičkom bazarja, ki je letos znašal 1500 evrov. Zbrana sredstva bodo tudi v letošnjem letu namenjena pomoči najbolj potrebnim dijakom naše šole.
   
  Hvala vsem, ki ste nam s svojim prispevkom pomagali uspešno izpeljati to dobrodelno akcijo.

  VABILO NA DOGODEK »POSTANI NAŠ DIJAK ZA EN DAN« NA KMETIJSKI ŠOLI GRM IN BIOTEHNIŠKI GIMNAZIJI

  Čet, 12/07/2017 - 07:04

  Dragi devetošolci, vabimo vas, da nas obiščete!

  V  petek, 19. januarja 2018, bomo organizirali dogodek »Postani naš dijak za en dan«. Devetošolci se boste lahko vključili v redni pouk, kjer boste bolj natančno spoznali oblike in metode dela na naši šoli, morda pa tudi že spoznali bodoče sošolce in prijatelje. Prijave sprejemamo do 10. januarja 2018.

  Na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji bomo v šolskem letu 2018/2019 vpisovali v naslednje programe:

  • program: tehniška gimnazija,
  • program: srednje strokovno izobraževanje, poklic: kmetijsko-podjetniški tehnik in naravovarstveni tehnik,
  • program: srednje poklicno izobraževanje, poklic: gospodar na podeželju, vrtnar, cvetličar, slaščičar in mesar,
  • program: nižje poklicno izobraževanje, poklic: pomočnik v biotehniki in oskrbi,
  • program: poklicno-tehniško izobraževanje, poklic: kmetijsko-podjetniški tehnik in hortikulturni tehnik.

  Obiščite nas na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma, na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji, na izjemni lokaciji, na Sevnem, pod Trško goro, in pobliže spoznajte našo šolo, programe, teoretični in praktični pouk ter še mnogo drugih dejavnosti.

  Kontakt in prijave (do 10. 1. 2018):
  Anica Možina (anica.mozina@guest.arnes.si), telefon: 07/3934-717 oz.
  Gregor Kastelic (gregor.kastelic@guest.arnes.si), telefon: 07/3934-715.
   
  Veselimo se vašega obiska in vas pričakujemo.
   

  Obiskal nas je predsednik Državnega zbora, dr. Milan Brglez

  Čet, 11/30/2017 - 18:06

  V četrtek, 30. novembra 2017, je našo šolo obiskal predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, dr. Milan Brglez. 

  V okviru obiska Novega mesta se je predsednik Državnega zbora, dr. Milan Brglez, v spremstvu novomeške poslanke Urške Ban, oglasil tudi na naši šoli. Ob 10.15 je imel v veliki predavalnici šole predavanje oz. razgovor z mladimi na temo: Prihodnost EU in vloga Slovenija. Med drugim je izpostavil pomembnost vseživljenjskega učenja, znanje tujih jezikov in aktivno udeležbo mladih volivcev. Sproščeno srečanje z mladimi, dijaki in študenti naše šole, je trajalo šolsko uro. Razgovor z dr. Milanom Brglezom je vodila Irena Potočar Papež, ki je bila tudi koordinatorica srečanja.

  Obisk predsednika Državnega zbora, dr. Milana Brgleza, je bil za našo šolo izjemen dogodek in velika čast za vse dijake in zaposlene, zato smo ga povabili, da nas v kratkem spet obišče.
   

  Obisk Evropskega parlamenta

  Sre, 11/29/2017 - 19:38

  Dijakinje 3. letnika biotehniške gimnazije Nina Roženbergar, Arja Ilar in Tajda Gajić so se v petek, 17. 11. 2017, udeležile simulacije delovanja Evropskega parlamenta (Evrošola) v Strasbourgu. Sodelovanje na Evrošoli je bila nagrada za njihovo sodelovanje v programu Šola ambasadorka Evropskega parlamenta.

      

  Skupaj z okoli 500 vrstniki iz dvaindvajsetih držav EU so za en dan prevzele vlogo evropskih poslancev.
  Dan se je začel s predstavitvami držav s katerih so prihajali dijaki, nato so jim predstavniki Evropskega parlamenta predstavili delovanje Evropske unije, podpredsednik Evropskega parlamenta Rainer Wieland, pa je odgovarjal na vprašanja dijakov o aktualnih težavah in o prihodnosti EU.
  V drugem delu obiska so v svoji skupini, ki se je ukvarjala s človekovimi pravicami in varnostjo, sodelovale pri pripravi predlogov ukrepov, ki so bili kasneje predstavljeni na zasedanju v veliki dvorani EP. Udeleženci Evrošole so razpravljali še o naslednjih temah: okolje in obnovljivi viri energije, razvojna pomoč, prihodnost Evrope, migracije in integracija ter zaposlovanje mladih.
  V večernih urah so imeli dijaki še nekaj časa za ogled Strasbourga.
   
  Euroscola – 17. november 2017: https://www.youtube.com/watch?v=-qN1gp10iPs

  13. DOBRODELNI BAZAR

  Ned, 11/26/2017 - 16:30
  Dobrota se razdaja tako rahlo, nežno,
  pada kot drobcena semena po naših poteh
  in jih oživlja s cvetovi.
   
   
  Dijaki, študenti in zaposleni
  Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma Vas vabimo na
  13. DOBRODELNI BAZAR,
  s kulturno prireditvijo,
  ki bo v sredo, 6. 12. 2017 ob   16. uri 
  v veliki predavalnici Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije.
   
  Bazar bo potekal od 10. do 18.30 ure.
   
  Vljudno vabljeni!

  Učna ura angleščine za Amnesty International

  Tor, 11/21/2017 - 07:19

  V ponedeljek, 20. 11. 2017, smo se dijaki Kmetijske šole in biotehniške gimnazije pri angleščini priključili mednarodnemu boju za človeške pravice s podpisovanjem peticij ter pisanjem apelov in pisem za Amnesty International. To je gibanje desetih milijonov članov in podpornikov, katerih vizija je svet, v katerem so človekove pravice  spoštovane povsod in upoštevane vsakomur - ne glede na spol, raso, vero, spolno usmerjenost, socialni položaj ali izobrazbo. Apeli so namenjeni predstavnikom oblasti v državi, ki krši človekove pravice. Z njimi ustvarjamo močan pritisk in jih le tako prisilimo k odpravi kršitve in popravljanju krivice. 

                                              
                                       
  Letos smo pisali za najrazličnejše posameznike in skupine, med drugimi za staroselsko gibanje Milpah, ki tvegajo življenja, da bi zaščitili svojo zemljo, za Ni Yulan iz Kitajske, ki je, ker brani pravico do bivališča, pristala na cesti, za Shackelio Jackson iz Jamajke, ki so ji po krivici umorili brata, za Clovisa Razafimalala iz Madagaskarja, ki je obsojen zaradi zaščite ogroženega deževnega gozda in za mnoge druge.

   

  Ureditev poslovnega prostora podjetja Contrast

  Tor, 11/14/2017 - 13:01

  Dijakinje drugega letnika,  programa  cvetličar, s Kmetijske šole Grm in biotehniške gimnazije, smo  se z učiteljico Sabino Nemanič odzvale povabilu k sodelovanju s strani predstavnikov Obrtne zbornice Slovenija, sekcije za cvetličarstvo in vrtnarstvo.
  Tako smo se 2. 11. 2017, kljub jesenskim počitnicam, zgodaj zjutraj odpeljali v Miklavž na Dravskem polju, v podjetje Contrast. To podjetje se ukvarja s prodajo rezanega cvetja, lončnic in ostalega aranžerskega materiala.  Naša naloga je bila, da uredimo njihov poslovno-prodajni prostor, na teme advent, božič in novo leto. Pri tem smo lahko uporabili artikle, ki jih podjetje prodaja.
  Prostor smo uredili po sklopih, glede na barvne kombinacije. Katera barva je letos »in«? Letos so moderne vse barve, pomembno je le, da izdelke dodelamo in jim vdahnemo  osebno noto. Pri urejanju smo tako uporabili tudi veliko naravnega materiala, ki smo ga nabrali v okolici podjetja. Na ta način smo želeli potencialnemu kupcu predstaviti nekaj idej in možnosti uporabe artiklov iz njihove ponudbe.  Utrujeni, a zadovoljni, smo se v večernih urah vrnili v Novo mesto in odšli na počitnice.

  Strani